Povodom Dana ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca, u Sarajevu je održana promocija dokumentarnog filma „Pucanj u dušu“ koji govori o često izbjegavanim i prešućenim temama ratnih silovanja i seksualnog zlostavljanja koje su doživjele brojne žene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Film je nastao kao rezultat suradnje Udruženja žrtava i svjedoka genocida te Udruženja Majki enklava Srebrenica i Žepa, a cilj projekta je kroz prikaz realnih, potresnih svjedočanstava žrtava doprinijeti pravima koje pokušavaju ostvariti žrtve, koje su preživjele najveću torturu za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Kroz jasan prikaz patnje, glavna poruka koju su željeli poslati filmom bila je ta da žrtve postoje i da se o tome ne treba i neće šutjeti. “Film ‘Pucanj u dušu’ predstavlja samo mali dio istine o tragediji žena i muškaraca koji su prošli kroz najgore torture i poniženja samo zato što su se zvali drugačije i što su pripadali drugom narodu. Potpunu istinu vjerojatno nikad nećemo saznati jer su razmjeri zločina nezamislivi, mnoge žrtve nisu preživjele, a mnoge će svoju bol ponijeti sa sobom u grob…”, navodi se u opisu dokumentarnog filma.

Multimedijalni servis Exit Media objavio je trailer kao najavu za film, a koji se može pronaći na linku: https://www.youtube.com/watch?v=lzUe-tqEiLg.

Comments are closed.