Centar za građanske inicijative Poreč je povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a u partnerstvu s organizacijom civilnog društva UM S.A.V.E. održao projekciju video spota „Oči širom otvorene“. Spot je osmišljen u sklopu edukativnih radionica koje su članovi i članice Centra za građanske inicijative Poreč proveli s mladima iz Poreča.

Spotom se želi osvijestiti mlade, a i društvo općenito, o nasilju u adolescentskim vezama. S mladima je važno raditi na prepoznavanju rodno uvjetovanog nasilja jer se tijekom adolescentskoj dobi najčešće započinju prve veze te je važno da mladi znaju prepoznati određene vrste ponašanja kao nasilje.

Promociji video spota prethodila je najava u obliku poruka postavljenih na stepeništu koje simboliziraju korake prema izlasku iz nasilja: To nije ljubav; Nisi ti kriva; S vremenom postaje sve gore; Potraži pomoć; Prijavi nasilje.

Video spot je prvi put prikazan srednjoškolcima/kama 25. studenog, 2014. Na promociji u porečkom kinu. Održan je i kviz o činjenicama i mitovima koji se vežu uz nasilje.

Video spot želi osvijestiti činjenicu da nasilje nije privatna stvar te da smo svi/e odgovorni/e i trebamo reagirati, prijaviti nasilje i shvatiti da ono nije nešto što se događa „nekome drugome“. Statistika govori da je u Hrvatskoj dvije trećine mladih doživjelo nasilje u vezi. Svaka treća djevojka preživjela je neki oblik nasilja. Godišnje 30 žena ubiju njihovi partneri.

Video spot „Oči širom otvorene“ prikazivat će se u porečkom kinu prije svake projekcije idućih 16 dana, a u povodu 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Poruka video spota je:

„Svatko od nas ima moralnu obavezu prijavljivanja nasilja.

Nasilje nije privatna stvar.

Svi smo odgovorni!“

 

Comments are closed.