Islandska organizacija za prava žena u suradnji sa drugim ženskim organizacijama i sindikatima organiziraju ženski prosvjed na Islandu protiv nejednakosti spolova i nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu 24.10.2018. pod nazivom „Ne mijenjajmo žene, mijenjajmo svijet!“

Posljednjih mjeseci priče o uznemiravanju, nasilju i nepravdi koje žene proživljavaju na radnom mjestu podijeljene su na društvenim medijima pod ishodom #MeToo. Te su priče jasno pokazale da se borba za ravnopravnost spolova na radnom mjestu ne može odnositi samo na jednake plaće već i na sigurnost na radnom mjestu.

Žene trebaju biti sigurne na poslu i sigurne u svom domu. Fokus je staviti pritisak na tvrtke i vladu da promijene način rješavanja zlostavljanja, uznemiravanja i nasilja na radnom mjestu te također i stjecanje sigurnosti da svi poslodavci znaju protokol i kako postupiti kada do incidenta dođe.

Ovo je šesti put da su žene na Islandu organizirale prosvjed za ravnopravnost spolova. Iako su u protekla četiri desetljeća postigle velike uspjehe, još uvijek nisu dostigle punu ravnopravnost.

 

Comments are closed.