Ove subote, 06. veljače 2016. godine održat će se prosvjedna akcija „Preuzmite odgovornost za ubojstva žena“ na Cvjetnom trgu u Zagrebu s početkom u 11h kako bi se odala počast ubijenim ženama i ukazale na propuste institucija, koje svojim neadekvatnim reakcijama postaju suodgovorne za ova ubojstva, te kako bi se pozvalo na odgovornost čitavo društvo koje ignoriranjem problema i prešutnim odobravanjem omogućava ubojstva žena.

Samo u posljednjih mjesec dana ove godine dogodila su se četiri ubojstva žena koje su počinili njihovi partneri, supruzi, očevi i sinovi. U nešto više od godinu dana 16 je žena ubijeno od strane muškaraca s kojima su bile u obiteljskoj ili partnerskoj vezi. Ubijene su žene svih generacija – kćeri, majke i bake.

U Republici Hrvatskoj svakih 28 dana jednu ženu ubije njezin sadašnji ili bivši partner. Više od 30 žena svakog dana trpi fizičko nasilje od strane sadašnjeg ili bivšeg supružnika. Svakih 11 dana, jedna žena prijavi silovanje koje je počinio njezin partner ili suprug.

Prijavljeno nasilje policija pri očevidu tretira kao ‘kršenje javnog reda i mira’, često dolazi do dvostrukog uhićenja (nasilnika i žrtve). Policija prosljeđuje i agresora i žrtvu u ruke sudaca koji su prema nasilnicima blagi – daju im premale novčane i prekratke zatvorske kazne, ne izdaju potrebne zaštitne mjere ili ih neadekvatno primjenjuju. S druge strane, žrtve žene koje su preživjele nasilje tretirane su neprimjereno, suočene sa zastrašivanjem i dodatno traumatizirane. Takve ‘kazne’ i postupanje ne samo što direktno ugrožavaju život žena, već šalju i poruku kako nasilje nad ženom nije ozbiljan zločin. Žena koja je prijavila nasilje s pravom shvaća da nije zaštićena, da se zlostavljač brzo vraća kući, još agresivniji i spreman da ubije.

Zahtjevi Inicijative “Preuzmite odgovornost za ubojstva žena” su sljedeći:

poboljšanje i provođenje zakona i procedura kojima se štiti žrtva, a ne nasilnik.

  • hitna ratifikacija Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koja obavezuje institucije države na maksimalan napor u zaštiti žena od obiteljskog, partnerskog i svakog drugog nasilja.
  • odgovor na pitanje zašto je odgođeno stupanje na snagu novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji (predviđeno za 1. siječnja 2016.).
  • hitno stupanje na snagu ovog zakona i svih njegovih mjera i obveza nadležnih u pružanju zaštite ženama žrtvama nasilja, u skladu s potrebama žrtve.
  • obavezno, hitno i prioritetno fizičko uklanjanje nasilnika od žrtve – u praksi!
  • regulirano i nadzirano provođenje mjera zaštite žrtve, koje uključuje i sankcije za neprovođenje.
  • institucije koje su educirane, kompetentne i osviještene u svom radu i koje vode brigu o svojim građankama i građanima.
  • uvođenje građanskog odgoja i odgoja nenasilja koji će promicati ustavnu vrijednost Republike Hrvatske o ravnopravnosti svih građanki i građana, kao jedini lijek za oporavak i stvaranje zdravog društva.
  • svjestan, odgovoran i ustrajan rad na tome da svi zajedno prekinemo transpovijesni niz ubojstava žena zato što su žene i zato što društva ne kažnjavaju, dopuštaju i potiču takvo nasilje.

Prosvjednu akciju organizira novoformirana i neformalna Inicijativa ‘Preuzmite odgovornost za ubojstva žena’, uz podršku relevantnih udruga. Neposredan povod osnivanju Inicijative i akciji su učestala ubojstva žena od strane partnera, supružnika i bliskih članova obitelji tijekom protekle i početkom ove godine, koja se kao i svih prethodnih godina događaju uslijed neodgovornosti i propusta nadležnih institucija i cijeloga društva koje ignoriranjem problema i prešutnim odobravanjem omogućava ubojstva žena.

This post is also available in: English

Comments are closed.