Mladi su u istraživanju podijelili svoje iskustvo otvorenosti po pitanju LGBTIQ identiteta tijekom školovanja i studiranja, doživljavanja nasilja zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta te druga iskustva i razmišljanja koja se odnose na vidljivost LGBTIQ tema u obrazovanju i reakcija vršnjaka i vršnjakinja te nastavnog i stručnog osoblja u školama i na fakultetima. Završno, ispitane su i potrebe mladih LGBTIQ osoba u odnosu na djelovanje nevladinih organizacija, učestalost korištenja njihovih sadržaja i usluga, te što im nedostaje od sadržaja za LGBTIQ mlade u mjestu u kojem žive.
Tijekom srednje škole mladi su češće doživljavali negativne komentare od strane svojih vršnjaka i vršnjakinja u odnosu na fakultet, a čak 20% njih doživjelo je verbalno nasilje od strane nastavnog i stručnog osoblja u srednjoj školi.
Zastrašujuće je što čak 77% mladih LGBTIQ osoba ne zna kome mogu prijaviti nasilje u srednjoj školi ukoliko ga dožive, a većina je izjavila kako bi im najveća podrška tijekom srednjoškolskog obrazovanja bila postojanje seksualnog odgoja i obrazovanja u sklopu nastave unutar kojeg bi se govorilo o LGBTIQ temama.
Ovo su samo neki od rezultata istraživanja koje je provela istraživačica doc. dr. sc. Marina Štambuk u suradnji s udrugama Dugine obitelji i Lezbijskom organizacijom Rijeka “LORI, u sklopu projekta Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost” kojeg provode spomenute udruge i organizacija Norsensus Mediaforum iz Norveške.
Cijelo istraživanje možete pronaći ovdje.

Priču ne objavljujemo odmah i jamčimo Vam anonimnost