Hrvatsko izaslanstvo, koje je predvodila Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, sudjelovalo je od dana 12. do dana 16. ožujka u New Yorku, na 62. sjednici UN-ove Komisije o statusu žena. Prioritetna tema ovogodišnje sjednice odnosila se na izazove i mogućnosti u ostvarivanju rodne ravnopravnosti u osnaživanju ruralnih žena i djevojčica.
Ravnateljica je na plenarnom zasjedanju održala govor na temu položaja ruralnih žena u Republici Hrvatskoj. Osvrnula se na probleme s kojima se susreću seoske žene u Hrvatskoj, a koji su sastavni dio problema ruralne sredine, kao što su depopulacija, starenje stanovništva i odustajanje mladih generacija od rada u poljoprivrednoj djelatnosti.
Izaslanstvo je također sudjelovalo u radu okruglih stolova na temu osnaživanja seoskih žena kroz pristup obrazovanju te kroz prevenciju rodno uvjetovanog nasilja pristupom pravosuđu, socijalnoj službi i zdravstvenoj zaštiti, ali i u radu interaktivnog dijaloga visoke razine na temu implementacije Pekinške platforme za djelovanje te interaktivnog dijaloga na temu pristupa žena medijima, informacijskim i komunikacijskim tehnologijama

Comments are closed.