U svibnju 2013. godine predstoje nam lokalni izbori koji su posebice zanimljivi stoga što će se po prvi puta primjenjivati sankcije za one stranke koje ne poštuju kvotu o najmanje 40% podzastupljenog spola na izbornim listama koja proizlazi iz Zakona o ravnopravnosti spolova. Obzirom da mnogi politički akteri na lokalnoj razini nisu niti svjesni zakonskih odredaba te da je zastupljenost žena u odlučivanju na lokalnoj razini daleko ispod zakonski propisane, CESI u partnerstvu s organizacijama BaBe!DomineCentar za građanske inicijative Poreč i Delfin Pakrac započinje s kampanjom kojoj je cilj unaprijediti sudjelovanje žena u procesima odlučivanja na lokalnoj razini. Kampanja se provodi uz pokroviteljstvo Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i potporu Veleposlanstva Republike Francuske u HrvatskojVeleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj te Grada Zagreba.

Kampanja započinje konferencijom “Ravnopravne!” koja se održava 19. listopada 2012. godine u Zagrebu u hotelu Laguna (Kranjčevićeva 29).  Konferencija se sastoji od panela s međunarodnim gostima i gošćama s ciljem razmjene ideja i iskustava u promicanju sudjelovanja žena u odlučivanju, te radionica prema metodi World Cafe za hrvatske političare/ke, aktivistice, i institucije u svrhu razvijanja novih strategija za uključivanje većeg broja žena u odlučivanju na lokalnoj razini. Službeni jezici konferencije su engleski i hrvatski te će biti osiguran simultani prijevod.

U okviru kampanje biti će održan i seminar o sudjelovanju žena u procesima odlučivanja, izdati će se treće izdanje publikacije RoZa – Rodna ravnopravnost u lokalnim zajednicama te će se provesti intenzivna medijska kampanja u lokalnim medijima i kroz portal Libela.org u svrhu informiranja javnosti o ravnopravnom sudjelovanju žena u odlučivanju.

Comments are closed.