Udruga PaRiter traži zainteresirane novinare i novinarke te druge osobe s iskustvom rada u medijima da im se pridruže na treningu “Rodno osjetljivo novinarstvo i izvještavanje – promoviranje promjene za rodnu ravnopravnost”. Trening će se održati od 12. do 19. svibnja 2017. u Beogradu u Srbiji.

Cilj projekta je  podići standarde izvještavanja, i to tako da ono postane rodno osjetljivije te povezivanje novinara/ki i organizacijama civilnog društva u zemljama partnera. U projektu će sudjelovati novinari/ke iz Srbije, Estonije, Italije, Češke, Makedonije, Hrvatske i Bugarske te će na treningu steći znanje, vještine i kontakte koji će im olakšati izvještavanje o rodno osjetljivim pitanjima.

Mnoge informacije, pogotovo one vezane uz rodnu jednakost, promociju uspješnih žena i/ili njihovih poslova često nisu dovoljno vidljive u medijima. Mladim ljudima, pogotovo mladim ženama i onima koji pripadaju manjinama ili osjetljivijim skupinama često nije jednostavno doći do  informacija o njihovim vlastitim društvenim skupinama i potencijalnim izmjenama zakona i/ili propisa koji se tiču direktno njih.  Isto tako, mediji su ključni dionik u kreiranju javnog mijenja i radi toga kriva poruka može voditi do kreiranja predrasuda i stereotipa, dok ispravna može pomoći pri borbi protiv diskriminacije.

Ideja za ovaj projekt je došla iz potrebe da se mlade ljude, naročito žene, ohrabri da razmjenjuju mišljenja i iskustva kako koristiti medije kao alat u radu s mladima za teme rodno uvjetovane diskriminacije i marginalizacije te promocije rodne ravnopravnosti.

Projekt će osnažiti sudionike/ce da svoje projekte učine dostupnije i vidljivije javnosti, ali im dati i konkretne primjere na koji način mogu promovirati rodnu jednakost. Uz to, projekt će sudionike/ce osposobiti da budu rodno osjetljivi prema njihovim ciljanim skupinama kroz korištenje različitih medija, s naglaskom na online medije.

PaRiter je partner na Erasmus+ projektu Rodno osjetljivo novinarstvo i izvještavanje – promoviranje promjene za rodnu ravnopravnost, i to s organizacijama Forum Zena Indjija, Seiklejate Vennaskond, H.R.Y.O. Human Rights Youth Organization, Gender Alternatives Foundation, Business & Professional Women Prag II.

Troškovi puta, hrane i smještaja su pokriveni, a radni jezik treninga je engleski. Za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu na engleskom jeziku te je do 21. ožujka 2017. godine dostaviti isključivo na udrugapariter@gmail.com (NE slati na adresu hosting organizacije koja je navedena u prijavnici), subjekt: Trening: Rodno osjetljivo novinarstvo i izvještavanje – promoviranje promjene za rodnu ravnopravnost.

Comments are closed.