U petak 13. prosinca, 2013. godine u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, održano je predstavljanje knjige “Širenje područja političkog: novi pogledi na političku participaciju žena”. Urednice ove knjige su Leda Sutlović  i Zorica Siročić, a knjigu su predstavile dr. sc. Biljana Kašić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru te dr. sc. Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Knjiga je nastala kao svojevrsni nastavak istraživanja o žensko-političkoj participaciji Centra za ženske studije iz Zagreba. Knjiga je, također, jedan od rezultata projekta (Ad Acta – Anti Discrimination Towards Equality Between Women and Men) financiranog od sredstava Europske Unije, koji je provođen od 2011. do 2013. godine. U šest poglavlja knjige izneseni su novi uvidi u izvorna istraživanja osmero autorica i autora: Paule Zore, Nikoline Jožanc, Tajane Broz, Helene Popović, Josipa Šipića, Marjete Šinko te urednica lede Sutlović i Zorice Siročić.

Knjiga “Širenje područja političkog” obuhvaća desetljeće istraživanja stavova građana i građanki spram žena u politici pri čemu se temi pristupa iz različitih (politoloških) aspekata s namjerom otvaranja nekih novih teorijskih ulaza u izučavanju političke participacije žena u hrvatskom kontekstu.

Istraživanjem žena u politici najviše se, ipak, bavi aktivistička scena pa je jedan od ciljeva ove knjige bio i napraviti sintezu aktivističkih pogleda te onih iz društvenih znanosti, istaknula je Zorica Siročić. U radovima istraživačica i istraživača koji se nalaze u knjizi napravljena je značajna analiza stanja na području žena i politike u Hrvatskoj pri čemu je pružen detaljan uvid u njihov položaj od formalno-institucionalnog do socio-ekonomskog.

Comments are closed.