Oko 400 građanka i građana okupilo se u ponedjeljak navečer u centru Zagrebu kako bi izrazili solidarnost i podršku ženama u Poljskoj, koje su 3. listpada organizirale veliki opći štrajk.

Kako su građanke Poljske suočene s opasnošću potpune kriminalizacije pobačaja, inicijativa Obrani pravo na izbor organizirala je akciju podrške po uzoru na ostale europske gradove koji su se solidarizirali sa ženama u Poljskoj.

Aktivistkinja za reproduktivna i seksualna prava žena Poljakinja Karolina Więckiewicz obratila se okupljenima u Varšavskoj. Upozorila je kako u Poljskoj ne smije biti prihvatljivo ništa manje od onoga što u ovom trenutku ima Hrvatska, iako je svjesna da i ovdje postoje klerikalne i konzervativne tendencije koje žele abortus učiniti nedostupnim. Članice Le Zbora zapjevale su Ay Carmela.

“Mnoge žene i djevojke u ovoj zemlji osjećaju da nemaju nikakvu moć, da nisu ravnopravne i da nemaju pravo na vlastito mišljenje. Ovo je prilika da nas se vidi, ali i da nas se čuje”, kazala je Magda Staroszczyk, koordinatorica štrajka. Naime, u više od 60 poljskih gradova organiziran je opći štrajk žena. Žene nisu otišle na svoja radna mjesta i predavanja, nisu obavljale svoje svakodnevne aktivnosti. Odjevene u crno izišle su na ulice svojih gradova i poručile vladi, koja je desna i represivna, da će je srušiti ako ne odustanu od spornih izmjena zakona.

Štrajk je inspiriran Crnim ponedjeljkom kada su u listopadu 1975. žene na Islandu prosvjedovale protiv ekonomske nejednakosti te ih je tog dana 90 posto odbilo raditi, kuhati i brinuti se o djeci.

Poljska već sad ima jedan od najrestriktivnijih zakona u Europi po pitanju abortusa. Naime, u Poljskoj je 1993. godine usvojen sadašnji zakon dopušta pobačaj samo u slučajevima silovanja ili incesta, ako trudnoća predstavlja rizik za zdravlje majke ili ako je fetus teško deformiran. Dakle, i ovako jedan od najrestriktivnijih zakona vladajuća desničarska stranka Pravdo i pravda želi još postrožiti, odnosno pobačaj učiniti apsolutno nedostupnim.

Novi zakon želi kriminalizirati i te slučajeve, te kazniti žene i do pet godina zatvora u slučaju prekida trudnoće. Liječnici/e koje će izvoditi zahvat, također mogu biti kažnjeno gonjeni/e te im prijeti zatvorska kazna.

Zemlja s 38 milijuna stanovnika ima manje od 2.000 legalnih abortusa godišnje, ali skupine za ženska prava procjenjuju da se čak 100.000 do 150.000 takvih zahvata obavi ilegalno ili u inozemstvu. Međutim, ispitivanje javnog mišljenja pokazalo je da 74% građana i građanki Poljske želi da postojeći zakon ostane na snazi. Kritičari/ke zakona boje se da bi čak i žene kojima se dogodi spontani pobačaj mogle biti pod kriminalnom sumnjom ako se usvoji ovakav zakon.

Žene su na štrajku odlučile nositi crninu u znak žalovanja zbog gubitka reproduktivnih prava, ali i u znak upozorenja da bi donošenje ovakvog zakona mnogo rezultirati gubitkom života značajnog broja žena.

Comments are closed.