U Hrvatskom saboru održana je 11.travnja 2013.godine tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova vezana za probleme rodno disforičnih osoba prilikom ostvarivanja prava na upis promjene spola u državnim maticama. Rasprave je bilo i problemima na koje nailaze prilikom pokušaja fizičkog prijelaza iz jednog u drugi spol, primjerice problemi prilikom pristupa hormonalnih tretmanima te operacijama i re/konstrukcijama genitalija adekvatnih rodu u kojem osoba živi.

Istaknuto je kako je jedan od većih problema s kojima se transseksualne osobe susreću nemogućnost da se u maticu rođenih upiše činjenica bez obavljene operacije odstranjenja i/ili modificiranja vanjskih spolnih obilježja (brada, brkovi, Adamova jabučica, genitalije). Ovu prepreku upisivanja činjenice promjene spola u maticu rođenih bez operacije fizičke promjene spola donekle je premostio prijedlog  Zakona o izmjenama i dopunama državnim maticama, koji predviđa mogućnost upisa promjene spola i samo temeljem medicinske dokumentacije o životu u drugom rodnom identitetu i mišljenju nadležnog tijela donesenom temeljem navedene dokumentacije.

Tematskoj sjednici prisustvovali su  ministar uprave Arsen Bauk, predstavnice Ministarstva zdravlja, prof. Iva Žegura, dr. Goran Arbanas, predstavnici/e LGBT organizacija, odvjetnice/i koji zastupaju transseksualne osobe, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, njen zamjenik Goran Selanec i načelnica službe stručnih poslova pravobraniteljice Sanja Oluški Radaković.

Comments are closed.