U razdoblju od 7. do 11. listopada ove godine, u Prištini u organizaciji centra Artpolis, bit će održan treći po redu regionalni festival FemArt. Spomenuti festival posvećen je umjetnicama čiji su radovi inspirirani ljudskim pravima i socijalnoj tematici te se posjetitelji na taj način, kroz dinamičnu atmosferu mogu osvijestiti o problemima žena na Kosovu i u široj okolici (Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Bugarska, Mađarska i Turska).

Ovogodišnji festival okupit će 100 lokalnih i regionalnih umjetnica sa različitim razinama iskustva, od onih kojima je ovo prva izložba, do iskusnih profesionalki, koje će se imati priliku izraziti putem različitih umjetničkih područja – kroz kazalište, film, književnost, glazbu i street art. U sklopu festivala promiču se i feminističke ideje i principi pa osim umjetnica/ka festival okuplja i aktiviste/kinje kroz održavanje radionica i panela. Osim feminističkih koncepta i ženskih prava, ova platforma prezentira i ideje za održavanje mira u regiji (primjerice LGBT zajednica, nasilje nad ženama i reproduktivna prava).

Centar Artpolis poziva sve zainteresirane umjetnice/ke i organizacije na sudjelovanje u festivalu sa svojom filmskom produkcijom, kazališnom predstavom, promocijom knjige, izložbom fotografija, radionicom ili predavanjem. Prijaviti se može na e-mail adresu ojq.artpolis@gmail.com.

Za one s izabranim radovima festival će podmiriti 2 dana smještaja i hranu te dio putnih troškova. Svi zainteresirani više informacija mogu pronaći na campaign-archive.

Comments are closed.