Dva desetljeća nakon što su počinjene neke od najgorih strahota tijekom Domovinskog rata, žrtve iz Hrvatske još uvijek čekaju pravdu, priznanje i podršku.

Ovo su zaključci okruglog stola održanog u Vukovaru 3. travnja u organizaciji Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj i Grada Vukovara, uz podršku Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Događanje je organizirano kako bi se skrenula pažnja na stradanja žrtava silovanja te kako bi se mobilizirale državne institucije i organizacije civilnog društva da intenziviraju svoja nastojanja da se počinitelji kazne i da se odgovori na potrebe žrtava.

Američka dramaturginja i aktivistkinja Eve Ensler stavila je iskustvo Hrvatske u širi kontekst pozvavši na globalnu kampanju borbe protiv nasilja i diskriminacije nad ženama. Tijekom diskusije naglašen je nedostatak bilo kakvog točnog poimanja broja žrtava seksualnog nasilja u razdoblju ratnih zbivanja između 1991.-1995. godine. Sudionici su također upozorili na nejednakosti između sveobuhvatne podrške koja se osigurava za hrvatske branitelje te na potpuni izostanak zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, ili drugih povlastica za žrtve seksualnog nasilja. Neki su zagovarali da se žrtvama silovanja dodijeli status civilnih žrtava rata.

Iako se čekalo predugo, za pravdu nikada nije kasno. I ovaj bi nepravedno zanemaren problem napokon trebao postati prioritet svima onima koji se bave humanitarnim radom i zaštitom ljudskih prava, Državnom odvjetništvu, pravosuđu te ostalim državnim institucijama.

Comments are closed.