Udruga Zora u suradnji s Partnerstvom za društveni razvoj organizirala je svečano potpisivanje “Balkanske deklaracije o trgovini ljudima i eksploataciji ljudskih bića”, a za Udrugu Hera Križevci. Deklaracija je potpisana 19. prosinca 2013. godine u Maloj vijećnici Grada Križevci u 11 sati.

 
Pred desetak prisutnih osoba iz raznih institucija i medija, projekt “Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now! ” predstavio je Munir Podumljak iz Partnerstva za društveni razvoj Hrvatske, koji su i nositelji projekta za Hrvatsku. Nakon izlaganja iz kojeg su prisutni mogli saznati sve o projektu, ali i postaviti pitanja vezana za trgovanje ljudima i eksploataciju ljudskih bića, Predsjednica udruge Hera Križevci, Marina Švagelj, u ime Udruge potpisala je Deklaraciju.

Deklaraciju su dosad potpisale četiri organizacije uključene u provođenje projekta – ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima (Srbija), Partnerstvo za društveni razvoj (Hrvatska), MFS EMMAUS (Bosna i Hercegovina) i Otvorena porta – La Strada (BJR Makedonija). Nakon njih, Deklaraciju su potpisale i Udruga žena Vukovar, Udruga Zora iz Čakovca, Centar za podršku i razvoj civilnog društva “DELFIN” iz Pakraca i Udruga “S.O.S. telefon – poziv u pomoć” iz Virovitice. Prema dogovoru, u narednim mjesecima radit će se na intenzivnom uključenju i drugih organizacija civilnoga društva u ovaj projekt.

Cilj “Balkanske deklaracije o trgovini ljudima i eksploataciji ljudskih bića” poticanje je daljnjeg razvitka nacionalne, regionalne i internacionalne suradnje, promocija konkretnih mjera i standarda, najbolje prakse i mehanizama za borbu protiv trgovine ljudima. Pored toga, ovaj dokument odnosi se i na prevenciju kaznenog djela trgovine ljudima, zaštitu i pomoć žrtvama ovog oblika kriminala, te suradnju s državnim tijelima. Poseban naglasak stavljen je na isticanje međunarodnih obaveza država koje se odnose na suzbijanje ovog teškog zločina.

Comments are closed.