Udruga “Hera” iz Križevaca u suradnji sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije te Gradskim društvom Crvenog križa Križevci organizira humanitarni koncert “Pjesmom protiv nasilja“, kojim će se na poseban način obilježiti Međunarodni dan žena. Ovim koncertom želi se prisjetiti svih žena koje su sudjelovale u pokretima diljem svijeta te se borile za ženska prava, a jednako tako se želi i senzibilizirati javnost da je nasilje neprihvatljivo i da svatko ima pravo na život bez nasilja.

Koncert “Pjesmom protiv nasilja” održat će se u petak 7. ožujka 2014. u Sportskoj dvorani  OŠ Ljudevita Modeca u Križevcima, s početkom u 18.00 sati. Na koncertu će nastupati mnogi poznati pjevači/ce, tamburaški sastavi te klape. Prikupljena sredstva od ulaznica te dobrovoljni prilozi posjetitelja/ica namijenjeni su za rad S.O.S telefona i Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja, koji djeluju u okviru Udruge “Hera”.

8. ožujak ili Dan žena je dan kada se diljem svijeta slave ekonomski, društveni i politički uspjesi žena to je simbol ženske borbe za ravnopravnost započete prije više od 100 godina, i trebao bi biti praznik kojim žene slave sve što je na tom području postignuto. Danas se često taj dan svodi na poklanjanje cvijeća, poneku lijepu riječ ili gestu, te služi više kao podsjetnik da neravnopravnost još uvijek postoji. Međutim taj dan predstavlja puno više, to je dan borbe, prkosa i ustrajnosti, dan izlaska iz patrijarhalnih okvira koji je žene stoljećima tretirao kao građanke drugoga reda.

Iako su žene  svojim angažmanom postigle brojne pobjede protiv nejednakosti, seksizma i drugih nepravdi koje su proizlazile iz neravnopravnosti spolova.Statistike govore o diskriminaciji i kršenju  prava žena na svim razinama, a najvidljivija je ona na području rada i zapošljavanja, žene su i danas žrtve nasilja u svim društvima i na tome području je potrebno kontinuirano raditi.

Pokrovitelji koncerta su Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, medijski pokrovitelji su Radio Križevci, Radio Koprivnica, Podravski radio, Podravski list, Glas Podravine, Srce Tv i VTV.

Comments are closed.