U Križevcima je održana javna akcija povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u petak 18.09.2015., u vremenu od 10,00 – 12,00 h., na Strossmayerovom trgu u suradnji sa Policijskom upravom Koprivničko-križevačkom, PP Križevci te Centrom za socijalnu skrb Križevci, s ciljem senzibiliziranja javnosti na problematiku obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama.

Akciju su podržali Crveni križ Križevci te učenice i učenici 3.a1 razreda Srednje gospodarske škole Križevci koji su dijelili edukativne materijale svih sudionika u akciji.

22.09. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Oraškić je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost, stoga je i ova akcija održana u suradnji sa institucijama sustava.

Tijekom javne akcije građani/ke dobili su informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, te su podjeljeni edukativni materijali svih sudionika u akciji.

Comments are closed.