Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog udruga žena “HERA” u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije te PU Koprivničko-križevačka organizirala je javnu akciju u Koprivnici na glavnom gradskom trgu.

Javna akcija je održana s ciljem senzibiliziranja javnosti o problematici obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama. Tijekom akcije građani/ke mogli/e su dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, te su podijeljeni  leci i edukativni materijali svih sudionika u akciji.
Akciju su podržali i zamjenici župana Koprivničko-križevačke županije.

U srijedu, 26. studenog članice udruge žena “HERA” održale su sastanak s predstavnicima/ama jedinica lokalne samouprave i institucija sustava s ciljem jačanja suradnje i partnerstva u području suzbijanja rodno uvjetovanog nasilja te predstavljanje preporuka za javno zagovaranje i lobiranje, odnosno povećanje utjecaja organizacija civilnog društva u procesima donošenja odluka te kreiranja nacionalnih strategija i politika.

Na sastanku se govorilo o mehanizmima zaštite žrtava nasilja, mitovima i predrasudama koji su još uvijek prisutni u društvu i doprinose nasilju nad ženama, primjerima iz prakse, a posebno onih koji stvaraju nepovjerenje u institucije sustava, kao i problemima zbrinjavanja i smještaja žena žrtava nasilja. Također je bilo i govora o primjerima koji su prepoznati kao pozitivni oblici suradnje u zajednici koji su pridonijeli kvalitetnom rješavanju slučajeva nasilja nad ženama, a posebno se to odnosi na osobne kontakte i suradnju između organizacija civilnog društva i državnih institucija.

Na kraju je istaknuto kako kontinuirano treba raditi na senzibiliziranju javnosti o problematici nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, u cilju podizanja kvalitete života i socijalne uključenosti žena žrtava nasilja te potaknuti osnivanje Povjerenstva za zaštitu od nasilja u obitelji. Također je istaknuto kako je potrebno izraditistrategije za zaštitu od nasilja te uspostavljatimeđusektorsku suradnju institucija, organizacija te lokalne zajednice. Na sastanku su uz predstavnice HERE sudjelovale i predstavnice Centra za socijalnu skrb Križevci, Policijske postaje Križevci te Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Križevci.

Održane aktivnosti su organizirane u sklopu projekta “Edukacijom do znanja – Suradnjom do promjena”, kojeg financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a provode ga Ženska soba – Centar za seksualna prava, Centar za žene Adela, Sisak, Udruga Brod, grupa za ženska ljudska prava , Udruga žena “HERA” Križevci te SOS telefon – Grad Rijeka.

Comments are closed.