Tematska sjednica Županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije održana je 4. srpnja, 2014. s temom problematike obiteljskog nasilja s prijedlozima iznalaženja rješenja za otvaranje skloništa za žrtve obiteljskog nasilja.

Uz mnoge predstavnike i predstavnice Povjerenstva za ravnopravnost spolova te ostalih državnih institucija i tijela, na tematskoj sjednici je sudjelovala i koordinatorica Udruge žena “HERA” iz Križevaca Marina Švagelj Jažić. Švagelj Jažić je prisutnima na sjednici prenijela iskustvo sa Studijskog putovanja austrijskim organizacijama za žene žrtve rodno uvjetovanog nasilja, održanog u organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava. Studijsko putovanje je održano  u sklopu projekta “Edukacijom do znanja – suradnjom do promjena!”, financijski podržanog od Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Na sjednici je dogovoreno kako će se sjednice tematike obiteljskog nasilja i otvaranja skloništa za žrtve obiteljskog nasilja održavati u kontinuitetu sve dok se ponovno ne osnuje sklonište za žene žrtve obiteljskog nasilja te se ubuduće svi/e pozvani/e ne odazovu pozivu za sudjelovanje.

Neki od zaključaka koji su doneseni na tematskoj sjednici navode kako je evidentna potreba za skloništem za žrtve obiteljskog nasilja (Sigurne kuće na području Koprivničko-križevačke županije) čemu u prilog govore podaci svih institucija o broju žrtava obiteljskog nasilja) te kako je potrebno aktivno uključivanje svih mjerodavnih institucija, jedinica lokalne i područne samouprave u aktivno uključivanje u svrhu pronalaska najboljeg rješenja za rad Sigurne kuće i modaliteta skloništa za žrtve obiteljskog nasilja (prijedlog adekvatnog prostora i sufinanciranje).

Comments are closed.