Ženska soba i udruga Roda organizirale su 26. travnja 2012. u hotelu Palace okrugli stol na temu medicinski potpomognute oplodnje (MPO). Na okruglom stolu su govorili ministar zdravlja, prof. dr. sc. Rajko Ostojić; dr. sc. Dubravka Šimonović (članica UN CEDAW Odbora i bivša predsjednica Odbora za bioetiku Vijeća Europe); dr. sc. Erden Radončić (specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalizacija iz humane reprodukcije, Poliklinika Vili); dr. sc. Romana Dmitrović (specijalistkinja ginekologije i opstetricije, subspecijalizacija iz humane reprodukcije; Poliklinika BetaPlus); mr. sc. Alfred Kniewald (pionir na području reprodukcijske biologije, više od 30 godina iskustva); prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić (specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalizacija iz humane reprodukcije, voditelj Centra za MPO u Petrovoj); Sanja Juras (ispred Ženske mreže Hrvatske) i Jelena Koprić (voditeljica MPO projekta u udruzi Roda). Okrugli stol je facilitirala mr. sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe. Izlaganja su otvorile temu iz šireg konteksta: medicinskog, pravnog i s aspekta zaštite ljudskih prava. U raspravi su sudjelovale i osobe s problemom neplodnosti koje su podijelile svoja iskustva o MPO-u, te su postavila brojna pitanja vezana uz proces MPO-a i prijedlog Zakona. U raspravu se uključila i brojna publika, te su se iskristalizirala neka ključna pitanja:

–  pitanje diskriminacije žena koje nemaju partnera i koje nisu neplodne;

–  pitanje anonimnosti donatora;

–  pitanje ograničenja broja jajnih stanica koje će se oploditi;

–  pitanje usaglašavanja ovog Zakona s nacionalnim i međunarodnim zakonima i dokumentima (npr. Konvencija o pravima osoba s invaliditetom);

–  zamjensko majčinstvo;

–  broj plaćenih postupaka.

Rasprava je bila na iznimno kvalitetnoj stručnoj i aktivističkoj razini, sa brojnim konstruktivnim prijedlozima. Zaključci okruglog stola da se rasprava mora nastaviti, ali da je također važno da Zakon što prije uđe u proceduru. Ministar Ostojić je predložio da se svi zaključci ovog okruglog stola, kao i prijedlozi promjena pošalju njemu osobno na razmatranje.

Comments are closed.