16.travnja 2013.godine započela je nacionalna kampanja „Prijavi zločin iz mržnje“ u organizaciji Lezbijske grupe Kontra i Iskoraka – centra za prava seksualnih i rodnih manjina u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. Ovo je prva javna kampanja koju provode zajedno Ministarstvo unutarnjih poslova i LGBT organizacije civilnog društva. Cilj kampanje je potaknuti LGBT (lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne) osobe na prijavljivanje zločina iz mržnje.

LGBT osobe često doživljavaju zločine iz mržnje zbog svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta. Većina osoba ne prijavljuje zločine iz mržnje zbog straha od otkrivanja svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta i nepovjerenja u državne institucije. Upravo iz tih razloga kampanja je organizirana u sklopu koje će se tiskati promotivni materijali, plakati i letci koji sadrže podatke o zločinima iz mržnje i kontakte policije i Pravnog tima Iskoraka i Kontre. Bilboard i city light plakati biti će postavljeni u četiri grada, odnosno u Zagrebu, Splitu, Puli i Osijeku. U ovim gradovima održat će se i javne akcije dijeljenja letaka građanima/-kama, te informativne radionice za LGBT populaciju. Letci će biti dostupni na mjestima gdje se okupljaju LGBT osobe, kafićima, knjižarama, klubovima itd.

Ministarstvo unutarnjih poslova distribuirat će plakate i letke po policijskim postajama po cijeloj Hrvatskoj. Lezbijska grupa Kontra i Iskorak još od 2006. godine surađuju s Policijskom akademijom na edukaciji policijskih službenika vezano za zločine iz mržnje. Kao rezultat te suradnje ove godine je po prvi puta uvedena edukacija o zločinima iz mržnje nad LGBT osobama u službeni kurikulum Policijske akademije.

Udruga Iskorak i Kontra pozivaju sve LGBT osobe koje su bile žrtve zločina iz mržnje da im se jave za pomoć i prijave zločin iz mržnje policiji.

Comments are closed.