Veleposlanstvo Velike Britanije odlučilo je poduprijeti projekt Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina pod nazivom „Supporting the fight against hate crime“.

Opći cilj projekta je uključivanja svih dionika u suzbijanje zločina iz mržnje u Republici Hrvatskoj te jačanje provedbe zakonodavnih rješenja putem zajedničkih radionica.

Kroz projekt žele se ojačati kapaciteti ključnih dionika (policijskih službenika, državnih odvjetnika, pravosudnih djelatnika, članova ove Radne skupine i predstavnika organizacija civilnog društva) u borbi protiv zločina iz mržnje, s naročitim naglaskom na zločine s motivom mržnje na osnovu etničke pripadnosti i seksualne orijentacije. Sukladno tome, projektne aktivnosti uključuju zajedničke treningezapolicijske službenike, državne odvjetnike, suce i predstavnike organizacija civilnog društva. Treninzi će obuhvatiti 60 sudionika te će se održati u Zagrebu i Splitu, izradu letaka za policijske službenike kako bi se olakšala identifikacija zločina iz mržnje te 2 javne rasprave(jedna u Osijeku/Vukovaru i jedna Zadar/Split).

Najveća vrijednost ovog projekta su zajednički treninzi koji će doprinijeti razmjeni iskustava među različitim dionicima aktivnim u području suzbijanja zločina iz mržnje te otvoriti prostor za raspravu o aktualnim pitanjima iz prakse te na taj način posredno doprinijeti jačanju sustava. Također, imajući u vidu da od 1. siječnja 2013. godine stupa na snagu novi Kazneni zakon te se očekuje usvajanje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, navedeni treninzi biti će svojevrsna priprema za njihovu pravodobnu implementaciju. Nadalje, javnim raspravama u dvije hrvatske regije nastojati će se podići razina javne svijesti o problematici zločina iz mržnje.

 

Comments are closed.