U Hrvatskom saboru dana 19.12.2017. godine, održana je završna konferencija EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ kojeg je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Projekt se provodio tijekom dvije godine uz financijsku podršku Europske unije u okviru programa REC (Rights, Equality, Citizenship). Projektni partneri su HNK Split, udruga Riječi/prave/predstave i Spona code (MAMFORCE). Podržali su ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. U svom uvodnom izlaganju, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, predstavila je projektne rezultate te naglasila da stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca neće biti dok god će privatne obaveze – briga o kućanstvu, djeci i starijim članovima i članicama obitelji – isključivo ili prvenstveno biti odgovornost žene i dok god će se smatrati da je to njezina prirodna uloga.

Skup su uvodno pozdravile i izaslanica Predsjednika Vlade RH, državna tajnica Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku Marija Pletikosa, zastupnica u Hrvatskom saboru, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, dr.med. Željka Josić i izaslanica Predsjednice RH, savjetnica za društvene djelatnosti mr.sc. Renata Margaretić Urlić.

Premijerno je prikazan i dokumentarni film „Ravnopravnost“ redateljice i scenaristkinje Danijele Stanojević koji je obuhvatio aktivnosti projekta fokusirane na dvije predstave koje su osmišljene u okviru projekta i namijenjene srednjoškolskoj populaciji. Projektni partneri HNK Split izvelo je predstavu „Što čekamo“, autorice Marije Dukić, trideset i jedan put za oko 3.000 učenika i učenica u obalnim gradovima, dok je udruga Riječi/Prave/Predstave, umjetničkog voditelja Zijaha Sokolovića izvela predstavu „Ravnopravnost – žena i muškarac“ jedanaest puta za srednjoškolce kontinentalne Hrvatske.

U okviru projekta su provedene brojne aktivnosti osvještavanja i edukacije o rodnoj ravnopravnosti populacije učenika/ca, poslodavaca/kinja i lokalne uprave. Poslodavci/kinje su kroz postupak priprema za dobivanje MAMFORCE standarda prošli postupak osvještavanja o nevidljivim barijerama i nesvjesnoj pristranosti koje su česta kočnica razvoja ženskih karijera. Provedeno je istraživanje koje je pokazalo da su kućanski poslovi još uvijek isključivo „ženski poslovi“. Aktivno se radilo s lokalnom upravom kroz niz konferencija na kojima su prezentirane dobre prakse i moguća poboljšanja na lokalnoj razini počevši od rodno osviještenog budžetiranja.

Na završnoj konferenciji su inozemna iskustva i prakse iznijele posebne gošće konferencije dr. Sonja Robnik, Sektor za jednake mogućnosti pri Ministarstvu rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti Republike Slovenije i Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Comments are closed.