U organizaciji Ženske mreže Hrvatske obilježit će se 8. mart, Međunarodni dan žena centralnim događajem u Zagrebu s početkom u 11.00 sati. Niže u tekstu prenosimo poziv Ženske mreže Hrvatske.

„ŽENAMA JE DOSTA!“, središnja je poruka protesta koji započinje u utorak, 8.3. u 11,00 sati, okupljanjem na Trgu žrtava fašizma, odakle ćemo krenuti Ulicom Račkog, zatim Jurišićevom, preko Trga Bana J. Jelačića do Trga sv. Marka, na kojem ćemo u 12,00 sati održati program i izraziti svoje nezadovoljstvo sve grubljim kršenjem ženskih prava, dokidanjem stečenih prava i sve glasnijim najavljivanjem mjera i propisa koje vode pogoršanju ionako lošeg položaja žena u društvu.
Završetak programa predviđen je u 13,00. sati.

Nakon 105 godina od kad se obilježava međunarodni dan žena prijeti nam smanjenje stečenih prava. Suočene smo s drastičnim smanjenjem sudjelovanja žena u politici i ne poštivanja zakona kojima se propisuju ženske kvote. Trpimo posljedice indiferentnosti zakonodavstva i pravosuđa prema nasilju nad ženama i femicidu, te dvostrukom kažnjavanju žena žrtava nasilja. Katoličke vrijednosti postaju neodvojive od državnih institucija, a žene se gura s tržišta rada u kuhinju i obitelj i nameće im se uloga majke kao jedine vrijedne i društveno prihvatljive.

Prava obitelji postaju važnija od pojedinačnih prava žene. Dominantan katolički sustav vrijednosti ima za direktnu posljedicu napad i sužavanje seksualnih i reproduktivnih prava žena, posebno prava na pobačaj, kontracepciju, medicinski potpomognutu oplodnju i odgoj seksualno odgovornih mladih. Žene sve manje rade za plaću i sve češće su potplaćene ili se mogu zaposliti jedino u uslužnim, loše plaćenim djelatnostima. Nudi im se naknada po rođenom djetetu, dok istovremeno svaka druga trudnica ostaje bez posla.

Postojeći napad na autonomiju civilnog društva posebno je opasan za rad savjetovališta i skloništa za žene žrtve nasilja. Zakoni i politike kojima se regulira položaj i prava žena se ne provode, ukida se sloboda medija i polako se nameće politika zastrašivanja donošenjem propisa kojima se onemogućava primjena zakona i najavljuje još teže ostvarivanje zakonom propisanih prava, čime ona postaju nedostupna, a položaj žena nesiguran.

Comments are closed.