Promocija nove edicije Zidnih novina Bacača sjenki Ženski antifašistički Zagreb” može se vidjeti od 8. prosinca ove godine do 10. siječnja 2017. na lokacijama: Republike Austrije 1, križanje Primorske i Deželićeve, Tratinska 14, Zvonimirova 2, Vlaška 53 i Cerska 1. Ova edicija osmišljena je iz sakupljenih materijala istoimenog istraživačkog projekta Barbare Blasin i Ane Lovreković u organizaciji Centra za ženske studije.

Promocijom će se obilježiti 6. prosinac, dan osnivanja AFŽ-a. U sklopu promocije Ana Lovreković i Barbara Blasin će kroz malu virtualnu šetnju (predavanje) prikazati neke od lokacija značajnih za organiziranje i sudjelovanje žena Zagreba u antifašističkom otporu. Ova edicija Zidnih novina prezentacijom nekih zaboravljenih, nepoznatih ili prešućenih biografija, lokacija i ženskih organizacija, opirući se zaboravu i konformizmu, upisuje tako iznova žensku antifašističku borbu u locus grada.

Ženski antifašistički Zagreb je istraživački projekt koji se bavi razdobljem II. svjetskog rata (1939 -1945) iz antifašističkog i feminističkog diskursa, prateći predratnu povijest ženskih pokreta, sindikalnog, omladinskog i studentskog organiziranja, te naposljetku organiziranje i masovno sudjelovanje žena Zagreba u antifašističkom otporu.

Zidne novine Bacača sjenki propituju hiper tekstualnost grada i urbanu percepciju privlačenjem peripatetičkog pogleda. Zidne novine su spin-off projekt višegodišnjeg interdisciplinarnog urbanog projekta Bacača sjenki “Bilježenje grada Bilježenje vremena”, a nastale su iz potrebe da se istraživanje konteksta nematerijalne kulturne baštine (memorije) i urbanog hiperteksta učini vidljivim u javnom prostoru.

Comments are closed.