Zgodne žene spašavaju stvar” peto je izdanje festivala, namijenjenog promociji ženskog stvaralaštva te kreiranja i propitivanja kulturnog i umjetničkog djelovanja iz feminističke perspektive.

Ovogodišnji program donosi dva događaja, predstavljanje zbirke priča  “O ljubavi, batinama i revoluciji” autorice Nore Verde i umjetničke akcije “Živa knjižara” kojom upozoravamo na odnos prema književnosti i kulturi u lokalnoj zajednici. U akciji sudjeluju Nada Topić, Nora Verde i  Marija Rakić Mimica.

Ove godine festival “Zgodne žene spašavaju stvar”  se odvija u suradnji s udrugom “Info zona”.

Program:

Petak, 03.11., Caffe bar Chilton, 21:00 h

Predstavljanje zbirke priča ‘O ljubavi, batinama i revoluciji’ autorice Nore Verde.

Treće prozno izdanje obuvaća priče žena različitih dobi i životnih iskustava oko tema ljubavi, nasilja i revolucije, svakodnevnih otpora i prkosa kao alata za preživljavanje i življenje.

Priče Nore Verde sklapaju se u zanimljivu narativnu slagalicu, nastavljajući tamo gdje je autorica stala s romanom Do isteka zaliha, pokazujući nam kako nasilje možemo pobijediti ljubavlju, a svaka je takva pobjeda mala revolucija.

Biografija autorice:

Nora Verde (Antonela Marušić) rođena je 1974. godine u Dubrovniku. Završila je studij hrvatskog jezika i književnosti. Književnom praksom počinje se baviti kao studentica kada objavljuje prvu knjigu poezije, Sezona bjegova (Narodno sveučilište, Split, 1994.) Pjesme su joj objavljene u pjesničkom zborniku Oblaci (Matica hrvatska, Zadar, 1998.) zadarskog Studentskog književnog kluba. Od 2010. književne radove piše i objavljuje pod literarnim imenom Nora Verde. Autorica je proznih knjiga Posudi mi smajl (Meandar, 2010.) i Do isteka zaliha (Sandorf, 2013.).

Priče su joj objavljene u zborniku Pristojan život (lezbejske kratke priče s prostora Ex Yu), (Labris 2012.) i knjizi kratkih priča Zagreb Noir (Durieux, 2014.) koja je u prijevodu na engleski jezik objavljena u studenom 2015. godine u američkoj nezavisnoj kući Akashic Books. Živi i radi u Zagrebu.”

Subota, 4.11., 12 sati, Pjaca (Ispred knjižare Morpurgo)

Živa knjižara

Unatoč obećanjima da će najstarija knjižara u gradu Splitu i jedna od najdugovječnijih uopće otvoriti svoja vrata u rujnu, to se nije dogodilo i nema najava da će se dogoditi. Grad koji je nekoć imao čak sedam knjižara u uskom krugu oko Pjace danas je grad u kojem se knjige jedva pronalaze. Ne bismo li upozorili na pogubnu praksu sužavanja prostora za kulturu i njegovog ustupljivanja komercijalnim i turističkim djelatnostima, Skribonauti organiziraju Živu biblioteku pred knjižarom Morpurgo u subotu, 4.11., u 12 sati, da barem jedan dan ponovo povežu knjižaru s gradom i grad s knjigom.

U sklopu Žive knjižare moći ćete “posuditi”:

Nadu Topić

Autorica knjige”Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja” pružit će kratki uvod u povijest knjižare ta nam pokazati zašto je knjižara Morpurgo bila i ostala važni centar kulture u Splitu. Autorica će s nama i podijeliti i ulomak iz svoje hvaljenje knjige “Male stvari”.

Noru Verde

koja će pročitati priču iz svoje najnovije zbirke “O ljubavi batinama i revoluciji”.

Mariju Rakić Mimicu

dobitnicu Nagrade Prozak koja će čitati priču iz svog iščekivanog prvijenca.

Comments are closed.