U 2018. godini u Rijeci i Opatiji udruga PaRiter održala je pet živih knjižnica  – četiri školske i jednu javnu u sklopu projekta “Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama”. Projekt je sufinanciran sredstvima Primorsko-goranske županije i Grada Opatije.

Ove godine knjižnici su se pridružile i neke nove knjige primjerice, stranac i strankinja u Hrvatskoj, lezbijka, slijepa osoba, Romkinja, rodno nebinarna osoba, transrodna osoba, osoba s bipolarnim poremećajem, beskućnica, panseksualna osoba i biseksualna osoba. U živoj knjižnici knjige su stvarne osobe koje pripadaju diskriminiranim i stigmatiziranim skupinama, a cilj je razbijanje predrasuda i stereotipa te suzbijanje diskriminacije kroz upoznavanje čitatelja/ica s njihovim pričama.

Udruga PaRiter Žive knjižnice provodi od 2015. godine u gradovima Primorsko-goranske županije, a u sljedećoj godini očekuje nas novi ciklus javnih i školskih živih knjižnica. To znači da će se tražiti i nove žive knjige pa ako mislite da se pronalazite u ulozi žive knjige, pratite  Facebook i web stranicu udruge PaRiter gdje će se objaviti poziv za volontere/ke.

Comments are closed.