U Književnom klubu Booksa (Martićeva 14d, Zagreb) u petak 13. prosinca 2013. godine s početkom u 20.00h održat će se jubilarna deseta «Roza hipnoza». «Roza hipnoza» je ciklus tribina u organizaciji Zagreb Pride koje se održavaju u Književnom klubu Booksa.

Je li homoseksualnost doista ‘suštinsko moralno zlo’? Kakav je stav različitih religija prema homoseksualnosti?  Koliko se razlikuju religijska teorija i praksa kada je riječ o odnosu prema LGBT osobama? Zbog čega Katolička crkva u Hrvatskoj sustavno radi na omalovažavanju LGBT osoba? Koje i kakve je promjene u Vatikan uveo novi papa Franjo? Zašto su sve relevantne vjerske zajednice u Hrvatskoj, s izuzetkom Luteranske crkve i Židovske općine Zagreb, podržale referendum o braku? Vlada li u LGBT zajednici nametnuti ateizam? Gdje u LGBT aktivisti koji su ujedno i vjernici? Možemo li u Hrvatskoj očekivati promjenu raspoloženja prema pravima homoseksualaca unutar najvećih vjerskih zajednica? Treba li ukinuti ugovore između Svete stolice i Hrvatske? Koliko religija onemogućava i otežava emancipaciju LGBT osoba? Hoće li pederi goriti u paklu? Što zapravo znači stav Katoličke crkve po kojemu se djelovanje po osjećaju privlačnosti istome spolu proglašava velikim grijehom?

Kakav je odnos vjerskih zajednica i predstavnika prema LGBT zajednici u nekim drugim državama svijeta? Zbog čega navodno katoličke države poput Španjolske, Portugala i Argentine imaju bračnu ravnopravnost? Uništavaju li homoseksualci Hrvatsku, kako je ustvrdio teolog Adalbert Rebić? Zbog čega je prosvjed Zagreb Pridea ispred zagrebačke Katedrale bio kontraverzan i izazvao nelegalno protuokupljanje? Voli li Isus homoseksualce te bi li on potpisao za referendum o ustavnoj definiciji braka? Kako u cijeloj vjerskoj priči prolazi tema transrodnosti? Zbog čega se može detektirati skoro pa fanatična opsesija homoseksualnim temama u nekim krugovima u i oko Katoličke crkve? Može li se molitvom ‘izliječiti’ homoseksualnost? Zašto u Hrvatskoj nema biskupa poput meksičkog Raula Vere koji je izjavio da je ‘homofobija mentalna bolest’? Koliko se uopće katolički svećenici u Hrvatskoj pridržavaju stavova Crkve iznesenim u katekizmu? Jesu li protestanti tolerantniji prema LGBT osobama?

Na sva ova i mnoga druga pitanja će se u razgovoru s relevantnim gostima pokušati naći odgovori na desetoj Rozoj hipnozi. Svi zainteresirani pozvani su da dođu na tribinu o odnosu LGBT zajednice prema religiji (i obrnuto!) i sudjeluju u raspravi s gostima/gošćama.

Tribinu uređuju, organiziraju i moderiraju Gordan Duhaček i Ana Brakus.

Comments are closed.