Věra Jourová, povjerenica Europske unije za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova izjavila je kako će sada prava žrtava nasilja biti zajamčena i izvan njihovih zemalja, gdje god se nalazile u Europi. Procjenjuje se da je u Europskoj uniji svaka peta žena suočena s nasiljem u određenom trenutku života, a za fizičko nasilje često je odgovorna neka bližnja osoba, poput partnera.

Bolja zaštita jamčit će se u svim državama članicama EU žrtvama nasilja, pogotovo onima koje su pretrpjele obiteljsko nasilje ili uhođenja. Novim je pravilima utvrđeno da će se sudske zabrane, zaštita i nalozi izdani u jednoj državi članici sada brzo i jednostavno priznati diljem EU-a putem jednostavne potvrde.

Osoba koja je pretrpjela nasilje u obitelji moći će se osjećati sigurno kada putuje izvan svoje matične države jer je dovoljno prenijeti nalog kojim je zaštićena od počinitelja. Prije su žrtve morale proći složene postupke kako bi njihova zaštita bila priznata u drugim državama članicama EU-a, a trebalo je pokrenuti i sam postupak certificiranja u svakoj državi. Sada će ti nalozi za zaštitu biti priznati u svim državama članicama EU-a, što znači da će osoba koja je pretrpjela nasilje moći putovati a da pritom neće morati prolaziti mukotrpne postupke.

Poboljšanje položaja žrtava nasilja te bolja zaštita unaprjeđeni su donošenjem novog mehanizma koji se sastoji dvaju odvojenih instrumenata: Uredba o međusobnom priznavanju zaštitnih mjera u građanskim stvarima i Direktive o Europskom nalogu za zaštitu.

Više informacija na stranicama Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Comments are closed.