“Ja sam…” je nova pjesnička inicijativa namijenjena ženama koje kroz stihove, iskreno i odvažno,  poručuju svijetu tko su. Ideja je nastala za vrijeme pjesničke radionice Dorte Jagić u Booksi koja je polaznice osnažila i potaknula da se izraze kroz poeziju.

Antonela Bokan, jedna od sudionica radionice i pokretačica inicijative ističe da iako živimo u vremenu u kojem žene imaju pravo glasa, on se i dalje slabije čuje te je važno osvijestiti same sebe tko smo i osjetiti koliko je to poetično iskustvo nevjerojatno. Zamisao je usmjerena na dijeljenje stihova na Facebook stranici koji će otkrivati pravu sposobnost, osobnost, hobije, želje i ideje koje se kriju iza bezbroj lica svakodnevice.

Igrom slučaja, većina sudionica Booksine pjesničke radionice bile su žene, u dobi od 25 do 50 godina, različitih hobija i profesija, ali snažnog pjesničkog glasa.

S obzirom da je na radionici bilo prisutno više žena nego muškaraca (uz nekoliko izuzetaka), voditeljica radionice Dorta Jagić objašnjava mogući razlog ovome. Ističe da smatra da je posrijedi patrijarhalno nasljeđe čija su žrtva i muškarci, ne samo žene – na drugi način. Muškarci koji su sudjelovali na radionicama sličnog formata bi krenuli u pisanje poezije no brzo bi i odustali. Smatra kako isti nisu svjesni potlačenosti s kojom se susreću. S jedne strane, kao muško ne smiješ biti ranjiv, slab i otkrivati svoja meka mjesta, dok s druge ponekad smatraju te imaju stav da nemaju potrebe učiti pisati poeziju jer sve već znaju. Da to uopće nije stvar vježbanja, već romantično shvaćanje „nadahnuća“. Jagić navodi kako se žene na radionicama te u pisanju poezije iznova pokazuju hrabrije i mudrije.

Zadaće i teme koje sudionice najčešće odabiru tiču se osobnog, “pjesme-obračuni” s nekim iz bliže okoline ili obitelji, zatim društveno angažirane kao i biografske pjesme u kojima se nekoj slavnoj osobi iz davnina daje novi glas koji dekonstruira mit te ekfrastička poezija u kojoj se djela likovne umjetnosti interpretiraju i nastavljaju pjesmom.

Pjesnički izazov započeo je 1. kolovoza i trajat će do 1. rujna 2020. U tom periodu pjesme će se objavljivati na Facebook stranici Ja sam… Sve zainteresirane osobe se pozivaju da se obrate u inbox stranice. Javno čitanje najboljih pjesama planirano je za jesen.

Priču ne objavljujemo odmah i jamčimo Vam anonimnost