Zastupnik u EP Predrag Fred Matić je uputio inicijativu i pismo Povjerenici za zdravstvo i sigurnost hrane Europske komisije Stelli Kyriakides o problemima s kojima se susreću trudnice, rodilje, babinjače i dojenčad u vrijeme krize uzrokovane COVID-19 virusom.

Pismo je potpisalo 62 zastupnika i zastupnica u Europskom parlamentu iz raznih političkih grupa i na taj način podržalo ovu inicijativu. U suradnji s međunarodnom nevladinom organizacijom Ljudska prava u porodu (Human Rights in Childbirth, HRiC) i udrugom RODA – Roditelji u akciji (Hrvatska), a koje su se obratile zastupniku Matiću te izrazile zabrinutost zbog negativnih posljedica pandemije na sustave skrbi za trudnice, rodilje i babinjače, identificirani su mnogi problemi koji se susreću u ovom području tijekom trenutne zdravstvene krize.

Neki od problema na koje upozoravaju su:

  • ženama je uskraćeno pravo na pratnju tijekom porođaja, kao i posjete nakon porođaja,
  • žene su primorane na neželjene indukcije i zakazane carske rezove bez opstetričkih indikacija,
  • žene su odvojene od svoje novorođenčadi,
  • službe za skrb trudnica, rodilja, babinjače i dojenčadi nisu prioritet kod je u pitanje adekvatno kadroviranje, te podjele zaštitne opreme za osoblje.

Potaknut informacijama s terena, zastupnik Matić je zatražio od Europske komisije i Povjerenice da se poduzmu sljedeći koraci:

  1. Osiguravanje postojanja politika i ustanova u svakoj zemlji koje jamče ženama pratnju na porodu, u skladu s najboljim dokazima SZO i drugih organizacija koje u stvarnom vremenu prate situaciju,
  2. Osiguravanje da su zdravstvene politike tijekom pandemije COVID-19 temeljene na dokazima i činjenicama, a ne na strahu,
  3. Osiguravanje odgovarajućih sredstava za skrb trudnica, rodilja i babinjača, uključujući osoblje i zaštitnu opremu,
  4. Primjena, obnavljanje i financiranje kuća za porode odnosno primaljske odjele i službi za porod kod kuće, pogotovo u manjim mjestima.

Priču ne objavljujemo odmah i jamčimo Vam anonimnost