U muzeju Schirn Kunsthalle Frankfurt u veljači ove godine otvorena je izložba Fantastic Women. Surreal Worlds from Meret Oppenheim to Frida Kahlo koja je u prilagođenom obliku  dostupna i online.

“Nadrealizam je stanje uma! Nije samo stil. Njegovi predstavnici/e su različiti kao i raspon tema koje su koristili da bi se kroz umjetnost pobunili protiv malograđanštine, države, politike ili crkve. Nadrealisti/kinje su se redovito nalazili u Parizu tijekom 1920-ih, sastavljali manifeste, objavljivali novine. Raspravljali su o političkim događanjima, ali i psihoanalizi, tada novom konceptu, te koristili svoje zaključke kao poticaj za promjenu društva putem različitih umjetničkih medija,” stoji u opisu izložbe.

Izložbom su predstavljene 34 nadrealističke umjetnice iz 11 zemalja – od poznatijih imena kao što su Frida Kahlo, Louise Bourgeois i Claude Cahun, do još uvijek nedovoljno prepoznatih kao što su Leonora Carrington, Bridget Tichenor i Reme­dios Varo.

Nijedan drugi umjetnički pokret nije imao toliko ženskih predstavnica i u nijednom drugom pokretu žene nisu dale ovoliki doprinos. Unatoč tome, većina njih ostala je nepoznata. Mnogi radovi nadrealistkinja tematiziraju ženski identitet, odnos između spolova i malograđanske ideale ženskosti.

Digitalno izdanje izložbe se može pogledati na službenoj stranici muzeja, gdje se također može preslušati fantastičnu playlistu i pogledati video samog postava.

Priču ne objavljujemo odmah i jamčimo Vam anonimnost