Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama podsjetnik je na svakodnevno nasilje s kojim su suočene brojne žene i djevojčice u Hrvatskoj.

Ove je godine desetak žena izgubilo život od nasilnih muževa i partnera, stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava, ili su doživjele neki oblik institucionalnog nasilja. Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava, žrtve seksualnog nasilja u ratu dodatno su stigmatizirane, manjinske žene, žene s invaliditetom, a pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane. Hrvatska još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. 1 od 3 žene na svijetu bit će pretučena ili silovana tijekom svoga života. To je MILIJARDA žena i djevojčica!

Petu godinu za redom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva provest će svjetsku kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution u kojoj sudjeluje preko 200 zemalja. Milijarda ustaje 2017. imat će za središnju temu eksploataciju žena i izgradnju globalne solidarnosti – dok nasilje ne prestane!

Kampanjom se želi upozoriti na kontinuirano nasilje nad ženama i djevojčicama kao i povezati ženske udruge, ženske sekcije sindikata, udruge mladih muškaraca i sportaša, učenike i učenice, osobe iz kulturne i političke javnosti, te medije u zajedničkim aktivnostima koje će završiti događanjem 14. veljače 2017.

Sve žene i muškarce, aktivistice i aktiviste, sindikalistice i sindikaliste, učenike i učenice, umjetnike i sportaše/ice, novinarke i novinarke, poslodavce i institucije pozvani/e su pridružiti se u kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Kampanju u Hrvatskoj koordinira Centar za ženske studije Zagreb.

Više o kampanji Milijarda ustaje pročitajte OVDJE.

Comments are closed.