Riječka mreža u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave primorsko – goranske organizirala je obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Program je počeo u 10 sati u ulici Dolac izložbom dječjih radova na temu nenasilja u  Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta PU te druženjem s građanima/kama uz podjelu informativnih materijala.

U 11:45 oformljena je povorka koja je nosila crne balone te je točno u 12:05 pušten 381 balon u zrak.Puštanjem crnih balona pet minuta nakon dvanaest sati naglasilo se da je za ubijene žene sada već kasno te da Riječka mreža poziva sustav i društvo u cjelini da se sustavno omogući kvalitetna i pravovremena briga za žene žrtve nasilja kako više ne bi dolazilo do ovakvih tragičnih slučajeva.

Cijelom događaju pridružili su se mnogi građani i građanke, kao i gradonačelnik Rijeke sa suradnicima/cama.

Puštanje crnih balona na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama organizacija Sigurna kuća Istra čini već nekoliko godina. Od prošle godine prema dogovoru Sigurna kuća Istra u Puli, Ženska grupa Karlovac Korak u Karlovcu i Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka u Rijeci odnosno cijela neformalna Riječka mreža psihosocijalne potpore žrtvama nasilja kao organizacije koje pružaju pomoć i podršku žrtvama nasilja u obitelji, u zajedničkoj akciji puštanja crnih balona prisjećaju se ubijenih žena.

Comments are closed.