Članice Foruma žena gradske organizacije SDP-a Nova Gradiška obilježile su Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Cilj je bio senzibiliziranje šire javnosti o problematici nasilja nad ženama i poslati jasnu poruku da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku. Poruka je da nasilje ne smije ostati obiteljska ili neka druga tajna. O toj temi treba javno govoriti jer to nije privatna stvar već javni i politički problem.

U Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji je proglašen prije četiri godine u spomen na trostruki zločin na zagrebačkom Općinskom sudu, kada je bivši policajac Mato Oraškić tijekom brakorazvodne parnice ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Nitko ne zaslužuje biti zlostavljan! Nasilje prema ženama u Hrvatskoj, posebice fizičko, događa se najčešće u obiteljskoj zajednici, koja bi za žene i djecu trebala biti najsigurnije okruženje.

Prema podacima MUP-a policija prosječno ima 29 intervencija na dan. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena. Ti su podaci djelomično točni, zapravo umanieni, jer većina nasilja ostaje neregistrirana.

Comments are closed.