28. Škola ljudskih prava održana je u Lipiku od 5. do 11. siječnja 2014. godine za 16 učenika i učenica iz šest partnerskih škola iz Zapadne Slavonije, Like i Grada Zagreba. Osnovni cilj Škola ljudskih prava za srednjoškolce je promicanje ljudskih prava i uključivanje prakse zaštite ljudskih prava u svakodnevni život mladih osoba. Škole se  konceptualno sastoje od tematskih predavanja i interaktivnih radionica koje su usmjerene na promicanje i zaštitu ljudskih prava i podizanje svijesti mladih.

Tijekom sedmodnevnog trajanja Škole bile su obrađene teme kao što su između ostalog Nenasilne komunikacije, Ljudska prava kroz povijest, Predrasude i diskriminacije, Ženska ljudska prava, Uzroci nasilja, Mladi u zajednici i slično.
Program su vodile Cvijeta Senta, Lovorka Bačić, Iva Zenzerović Šloser, Julija Kranjec i Lana Jurman iz CMS-a, te gostujuće predavačice Margareta Gašljević iz OŠ Korenica i Sanja Cesar iz CESI.

Trening je dio projekta “Nasilje ostavlja tragove – zvoni za nenasilje!” koji se provodi sredstvima Europske unije, Ureda za udruge Vlade RH, te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Projektom je predviđeno održavanje još dviju Škole, prva od kojih će se održati u Zagrebu u vrijeme proljetnih praznika 2014.

Comments are closed.