Inicijativa liječnika/liječnica za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini zajedno sa CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje organiziraju okrugli stol naziva “Priziv savjesti u medicini”. Okrugli stol će se održati 21. siječnja, 2015. godine u Novinarskom domu (Perkovčeva 2) u Zagrebu s početkom u 11 sati.

Priziv savjesti omogućuje liječnicima odbijanje izvođenja pojedinih medicinskih postupaka, što se pokazalo najočitijim na primjeru dostupnosti legalnog prekida trudnoće. Inicijativa liječnika/liječnica smatra da priziv savjesti predstavlja problem, ne samo kod dostupnosti legalnog prekida trudnoće, već i u širem području reproduktivne medicine (kontracepcija, hitna kontracepcija, sterilizacija, pobačaj, prenatalna dijagnostika, vantjelesna oplodnja, spolno prenosive infekcije i HIV/AIDS, zbrinjavanje bolesnih trudnica, zbrinjavanje silovanih djevojčica i žena, informiranje i edukacija o planiranju rađanja); preventivnoj medicini (cijepljenje) te u palijativnoj medicini i onkologiji (liječenje boli, unaprijed izražena volja pacijenta…).

Okrugli stol tematizirati će pitanje priziva savjesti u medicini. Moderatorica će biti Vesna Kesić, dok su govornice/govornici:
Dr.sc. Gorjana Gjurić:  Priziv savjesti u medicini
Prof.dr.sc. Herman Haller: Medikamentozni pobačaj
Dr.sc. Dubravko Lepušić: Priziv savjesti – iskustva iz prakse
Dr.sc. Jasenka Grujić Koračin: Što nam je činiti?
Dr.sc. Dalida Rittossa: Ustavnost priziva savjesti liječnika u slučajevima pobačaja

Najavljeni okrugli stol predstavlja značajan korak u povećanju vidljivosti onih koji žele ukazati na učinke odbijanja vršenja određenih medicinskih postupaka zbog priziva savjesti na dostupnost i kvalitetu standardizirane i legalne zdravstvene zaštite, te na uživanje temeljnih ljudskih prava i specijalnih prava pacijenata/ica.
Inicijativa liječnika/liječnica se zalaže i zahtijeva reguliranje pitanja priziva savjesti u medicini

Dolazak na okrugli stol prethodno je potrebno potvrditi na e-mail: natasa.bijelic@cesi.hr .

Comments are closed.