Inicijativa za organiziranje Ženskog suda – feminističkog pristupa pravdi predstavljena je 03. srpnja 2013.godine u 19.00 sati u Dječjoj knjižnici Poreč u Poreču. Ženski sudovi nastaju unutar civilnog društva i društvenih pokreta i pružaju prostor ženama ne samo da svjedoče o svakodnevnom iskustvu nepravde već i da stvaraju nove koncepte pravde i mira.
Ženski sudovi su prostor za svjedočenja žena, ali i preuzimanje odgovornosti za pravdu, uvođenje feminističkog modela pravde, poticanja feminističke etike odgovornosti i brige, jačanja mreža solidarnosti, te zajedničke izgradnje pravednog mira.

a predstavljanju Inicijative predstavljene su aktivnosti u lokalnoj zajednici vezane uz regionalnu Inicijativu  Ženskog suda – feminističkog pristupa pravdi. Biserka Momčinović, Nela Pamuković i Stela Šimić iznijele su razloge za osnivanje Ženskog suda nakon čega je prikazan film o ženskim sudovima te je zaključno otvorena diskusija o lokalnom kontekstu  vezanom uz ratno nasilje i post-ratne ekonomske i društvene promjene koje su posebno utjecale na položaj žena, a s ciljem prezentiranja specifičnih tema ove županije u pripremi svjedočenja žena na Ženskom sudu.

Ova inicijativa nastala je krajem 2010.godine, a Žene u crnom iz Beograda nositeljice su programskih aktivnosti za organiziranje Ženskog suda. Žene u crnom kreirale su model edukacijskih seminara kojima želimo upoznati javnost u svojim zajednicama/zemljama o tome što Ženski sudovi jesu, te zašto je važan feministički pristup pravdi. Članice Inicijativnog odbora u sastavu: Žene ženama, Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima iz Kotora (Crna Gora), Centar za ženske studije i Centar za žene žrtve rata-ROSA, iz Zagreba (Hrvatska), Ženska mreža Kosova, Ženske studije i Žene u crnom iz Beograda, pokrenule su ovu zajedničku inicijativu o organiziranju Ženskog suda na prostoru država bivše Jugoslavije.

Comments are closed.