12 RAZLOGA ZAŠTO JE NASILJE PREMA ŽENAMA NEPRIHVATLJIVO

Tužne činjenice…

 1. Nasilje prema ženama utječe na sve! Kada su žene podređene i nesigurne, nemaju mogućnost ravnopravnog sudjelovanja u društvu. Društvo koje isključuje, diskriminira i ne pruža sigurnost svim građankama i građanima nije društvo koje može napredovati. Samo u sigurnom okruženju pojedinci, pojedinke, radna mjesta, ekonomija, institucije i država mogu istinski napredovati.

 

 1. Nasilje prema ženama ogromnih je razmjera! 35% žena diljem svijeta (bile) su žrtve nasilja. Pogledajte oko sebe: to je svaka treća žena u ovoj zgradi, kvartu, gradu, državi. U ovakvom okruženju žene su prisiljene prilagođavati svoje ponašanje – žene svaki dan mijenjaju rutu kojom idu kući, nose zaštitne sprejeve, izbjegavaju javni prijevoz i slično. Ovakav oprez ograničava svakodnevnu mogućnost žene da živi, kreće se, radi, voli, napreduje ili naprosto biva.

 

 1. Nasilje prema ženama je kršenje ljudskih prava! U pozadini nasilja prema ženama je nejednakost i diskriminacija. Život slobodan od nasilja i diskriminacije su temeljna ljudska prava koja svatko stiče rođenjem!

 

 1. Nasilje prema ženama je svugdje! Nasilje prema ženama je odraz nejednakog društvenog položaja žena, prisutno je u svim kulturama, u svim dijelovima svijeta.

 

 1. Nasilje prema ženama je skupo! Godišnji trošak samo partnerskog nasilja u SAD-u je preko 5.8 milijardi dolara (odnosi se samo na troškove zdravstvene pomoći i bolovanja). Ovaj trošak toliko je velik da se odražava na BDP pojedine države.

 

 1. Nasilje prema ženama vodi porastu nasilja općenito! Svjedočenje nasilju u djetinjstvu stvara veliku vjerojatnost da će osoba sama biti nasilna kada odraste.

 

 1. Nasilje prema ženama često se ne prepoznaje kao problem, smatrajući pri tome da se radi o nečijem privatnom problemu, nečemu što se nas ne tiče ili nečemu za što je žena sama kriva. Tako se stvara kultura nasilja i silovanja, odnosno kultura koja potiče stav da se nasilje ne događa, a i ako se događa, da je to u „granicama normalnoga“.

Sa svijetle strane…

 1. Suzbijanjem nasilja prema ženama, suzbijamo sve vrste nasilja. Nasilje prema ženama svoje uporište ima u diskriminaciji i nejednakosti, baš kao i bilo koji oblik rodno uvjetovanog nasilja, homofobnog i transfobnog nasilja, bulinga, mobbinga i brojnih drugih formi nasilja. Boreći se protiv svih oblika diskriminacije i nejednakosti, borimo se protiv svih vrsta nasilja.

 

 1. Nasilje prema ženama moguće je spriječiti! Za suzbijanje nasilja ne treba nam visoka tehnologija ili kompleksna cjepiva. Potrebno je samo djelovati; djelovati u odgoju djece koju učimo uzajamnom poštivanju i jednakosti; reagirati na nasilje prijavama policiji; pričati o nasilju u javnom prostoru; koristiti socijalne medije kako bismo osudili nasilje i zauzeli se za ljudska prava – svatko od nas može sudjelovati u suzbijanju nasilja!

 

 1. Nikada nije bio bolji trenutak no sada! Po prvi puta u povijesti imamo platformu preko koje možemo djelovati – imamo organizacije civilnog društva, suradljive vlade, medije, socijalne medije, nužne instrumente koji su nam potrebni da bismo se povezale i djelovale!

 

 1. Kada suzbijemo nasilje prema ženama, svi pobjeđuju. Norme i kulture koje potiču nasilje prema ženama štete svima nama. To su norme koje stvaraju ograničavajuće i prezahtjevne modele muškosti i ženstvenosti. Što više propitujemo i suprotstavljamo se ovim normama, slobodnije smo i sigurnije za živjeti ispunjen život bez straha.

 

 1. Svijet u kojemu nema nasilja prema ženama, bolji svijet za nas sve! U svijetu u kojemu se svi/e osjećaju sigurnima otvara se prostor za rast, razvoj i napredak.

 

BREAKTHROUGH (2015)

New York City, SAD

Izvor: http://us.breakthrough.tv/resources/13-reasons-why-we-must-drive-the-culture-change-needed-to-make-violence-against-women-unacceptable/