Posljedice nasilja

Nasilje ostavlja brojne posljedice, prije svega na psihičko i fizičko zdravlje. Osim dugotrajnih i teških psiholoških posljedica, nasilje ostavlja i jake posljedice na socijalni život osobe koja ga je preživjela. Vrlo teško je razdijeliti psihološke posljedice od posljedica manifestnih u ponašanju osobe. Zato navodimo neke od čestih promjena ponašanja, koje su reakcija na traumatsko iskustvo i psihološke posljedice.Važno je naglasiti kako nema ispravnog ili pogrešnog načina reagiranja na traumatsko iskustvo. Svaka osoba reagira na traumatsko iskustvo na svoj karakterističan način i kako god se osjećala, ima pravo na to – to je za nju jedino ispravno i normalno. Svi smo različiti i imamo svoj način nošenja s traumatskom situacijom i njezinim posljedicama.


ZDRAVSTVENE/FIZIČKE POSLJEDICE:

Ginekološke posljedice: neželjena trudnoća, spolno prenosive bolesti: sifilis, gonoreja (triper), hepatitis B/C, HIV bolest, infekcija klamidijom, bakterijske vaginoze, trihomonijaza, HPV genitalne infekcije, genitalni herpes, ostale moguće posljedice:urinarne infekcije, genitalne iritacije, krvarenje iz rodnice, ozljede rodnice (razderotine, nagnječenja, ogrebotine), inkontinencija.Ozljede drugih dijelova tijela:Ozljede mogu biti ogrebotine, nagnječenja, razderotine do ozljeda koje ugrožavaju život ili trajno narušavaju zdravlje osobe koja je doživjela nasilje.

Klasifikacija tjelesnih ozljeda prema težini je sudsko-medicinska kvalifikacija.

Zakonodavac razlikuje tjelesnu ozljedu, tešku tjelesnu ozljedu, osobito tešku tjelesnu ozljedu i tešku tjelesnu ozljedu s posljedicom smrti.

Osobito teška tjelesna ozljeda definirana je s šest osobina: „doveden u opasnost život ozlijeđenog, ili je uništen ili trajno i u znatnoj mjeri oslabljen koji važan dio njegova tijela ili koji važan organ, ili je prouzročena trajna nesposobnost za rad ozlijeđenog, ili trajno i teško narušenje njegova zdravlja, trajna iznakaženost ili trajna nesposobnost za reprodukciju.“ (čl. 119 Kaznenog zakona).

Teška tjelesna ozljeda definira se negativnom definicijom osobito teške tjelesne ozljede. Kod obične teške tjelesne ozljede opasnost za život je apstraktna, ali u konkretnom slučaju ne postoji realna opasnost za život. Ako je nastupilo oštećenje važnog organa ili važnog dijela tijela tada je kod obične teške tjelesne ozljede riječ o trajnom, ali ne i o teškom oštećenju ili o teškom oštećenju, ali tada ne i o trajnom oštećenju tijela. Može biti uništen ili trajno i u znatnoj mjeri oslabljen manje važan organ (bubreg, testis, ovarij) ili manje važan dio tijela (bilo koji prst na ruci, osim palca). Nesposobnost za rad kod obične je teške tjelesne ozljede vremenski ograničena. Narušenost zdravlja kod obične teške tjelesne ozljede može biti trajno, ali tada ne i teško, ili će biti teško, ali tada ne i trajno.

Tjelesnu ozljedu zakonodavac ne definira preciznije. Svaka tjelesna ozljeda koja nema karakteristike osobito teške ili teške tjelesne ozljede će biti tjelesna ozljeda. Kod tjelesne ozljede nema ni apstraktne opasnosti za život. Nema nikakvog oštećenja važnog organa ili važnog dijela tijela. Manje važan organ ili dio tijela može biti oslabljen trajno, ali tada ne u znatnoj mjeri, ili u znatnoj mjeri, ali tada ne trajno. Nesposobnost za rad je zanemariva, a narušenost zdravlja kratkotrajna. (Dušan Zečević i suradnici: Sudska medicina i deontologija, Medicinska naklada 2004.)

Dugoročne posljedice (ne nastupaju odmah nakon nasilja): kronična bol u zdjelici, predmenstrualni sindrom, gastrointestinalni poremećaji, komplikacije u trudnoći, migrene i druge česte glavobolje, bolovi u leđima, inkontinencija, invaliditet koji sprječava rad.

TRETMAN:

Kod testiranja na trudnoću, u slučaju negativnog nalaza preporuča se hitna kontracepcija (unutar 72 sata).

Profilaksa spolno prenosivih bolesti s kombiniranom antibiotskom terapijom, kontrolni ginekološki pregled nakon 2 tjedna.

Testiranje na virus hepatitisa B/C. Ako je nalaz testa na virus hepatitisa B negativan, osobu se cijepi i docjepljuje.

Testiranje na HIV virus. Ako je nalaz negativan, test se ponavlja nakon 3 mjeseca i 6 mjeseci nakon događaja.

PAPA test nakon 6 tjedana te genotipizacija na humani papiloma virus (HPV).

Ako primijetite neki od sljedećih simptoma: vaginalni iscjedak, bol pri mokrenju, bolove u donjem trbuhu, abnormalno vaginalno krvarenje (oskudno) ili dyspareuniu (bolni odnos) potražite svog liječnika.


PSIHOLOŠKE POSLJEDICE:

Većinom smo svjesne fizičkih povreda, mogućnosti zaraze spolno prenosivim bolestima, onima manje opasnim i lako izlječivim, kao i onima koje mogu imati dugoročne implikacije. Međutim, psihološke posljedice, manje jasne i vidljive, mogu biti teže i dugotrajnije od fizičkih povreda.Psihološke posljedice i promjene u ponašanju: napetost, nemir, osjećaj slabosti, osjećaj straha (za sebe, svoj život, život dragih osoba), osjećaj srama, osjećaj krivnje, samozanemarivanje, gubitak samopouzdanja, depresija, anksioznost, napadaji panike, poremećaji spavanja (nesanica, noćne more), poremećaji prehrane (anoreksija, bulimija, pothranjenost, dehidriranost), zlouporaba alkohola i droga, problemi s koncentracijom, dezorijentiranost, osjećaj rastresenosti, nedostatak tolerancije i strpljenja, suicidalne misli, seksualni problemi, posttraumatski stresni poremećaj.

This post is also available in: English