Zaklada SOLIDARNA i plesni pokret “Spread The Culture” od 27. travnja do 31. svibnja 2020. organiziraju humanitarnu akciju “Širimo svijest, spasimo život” kojom će skupljati sredstva za Fond #SPASIME!

U sklopu akcije, tijekom 14 dana od 1. do 14. svibnja 2020., “Spread The Culture” organizirat će online plesne radionice. Radionice će se tijekom navedenih 14 dana svakog dana prikazivati na Instagram Live i tako biti otvorene za sve zainteresirane osobe. Cilj plesnog pokreta “Spread The Culture” dosad je bio udružiti plesnu zajednicu i širiti plesnu kulturu, a sada pozivaju i plesače/ice i neplesače/ice da se udruže, pomognu žrtvama obiteljskog nasilja i šire svijest kroz ples!

Trenutno stanje karantene uzrokovano pandemijom Covida-19 dovelo do određenih promjena u navikama, željama, planovima. Zatvoreni unutar četiri zida, neke osobe mogu u miru popiti kavu, plesati, napraviti ručak, odraditi posao, nazvati prijatelja, sestru, brata, mamu, odmoriti i slično. Nekima su nažalost mir i sloboda nasilno oduzeti.

Kršenje ljudskih prava u obliku obiteljskog nasilja u izolaciji eskalira iz dana u dan. Procjenjuje se kako se nasilje u posljednjih mjesec dana povećalo čak za jednu trećinu. Mnoge žrtve zbog izolacije u kojoj se cijela država nalazi, nisu u mogućnosti prijaviti nasilje. Neke se boje da zbog manjka kapaciteta u skloništima i nepostojanju skloništa u čak 6 županija, a zbog uvedenih mjera, za njih neće biti mjesta. Mnoge osobe se osjećaju bespomoćno.

Zaklada SOLIDARNA, Fond #spasime i Spread The Culture pokret pozivaju vas na zajedničku odgovornost. Zajedno smo promjena! Kao plesni pokret kojem je dosada bio cilj udružiti plesnu zajednicu i širiti plesnu kulturu, ovaj put pozivaju sve plesače/ice i neplesače/ice da se udruže, pomognu i prošire svijest kroz ples.

U sklopu dvotjedne akcije organizirane su online plesne radionice #plesomprotivnasilja s čak 14 hrvatskih plesnih voditelja/ica. Tijekom dvotjedne akcije, donacijama će se skupljati sredstva za Fond #spasime. Sva prikupljena sredstva iskoristit će se za odvjetničke troškove, troškove stanarina do tri mjeseca, troškove vrtića i školske opreme, troškove psihoterapije i slično. Donacije mogu dobrovoljno dati sve osobe koje su mogućnosti. Donirati se može ubilo kojem trenutku od 27.04. do 31.05. putem sljedećeg linka.

Priču ne objavljujemo odmah i jamčimo Vam anonimnost