Želeći upozoriti na problem nasilja nad ženama, stotinjak osoba sudjelovalo je u petak, 30.09.2016., navečer u prosvjednoj šetnji kroz Split do mjesta ubojstva 49-godišnje žene koju je u srijedu ujutro iz jurišne puške na Poljudu ubio muž od kojega se odselila prije nekoliko mjeseci.

Akciju “Nasilniku 1000 kuna, njoj vječni pokoj?!” organizirala je Udruga za promicanje ženskih prava “Domine”. Skupina je krenula u 18 sati u prosvjednu šetnju ispred zgrade Prekršajnog suda prema zgradi Splitsko-dalmatinske Policijske uprave, Državnog odvjetništva i Centra za socijalnu skrb, a završila je u Ulici Hrvatske mornarice kod broja 32 na mjestu ubojstva žene, gdje su položili cvijeće, zapalile svijeće i ostavili poruke.

Na porukama koje su nosili cijelim putem pisalo je: “Do kada ćemo zbrajati žrtve nasilja?”, “Kada će država početi strožije kažnjavati nasilnike?”, “Nemojte tati uzeti oružje tako da može ubiti mamu” i “Njoj vječni pokoj, njemu 1000 kuna.”

Izvršna koordinatorica “Domina” Mirjana Kučer rekla je novinarima da su ih zvale mnoge žene i tražile da se organizira prosvjedna šetnja koja bi upozorila na Split kao grad crne statistike po nasilju nad ženama. Istaknula je da se u Hrvatskoj godinama događa nasilje nad ženama, da se na godinu ubije od 20 do 40 žena, a slične su statistike i u drugim zemljama. Nasilja su, dodala je, seksualna, psihička, ekonomska, tjelesna i verbalna, sve do brutalnih ubojstava.

“Društvo žene može zaštititi tako da ratificira Istanbulsku konvenciju koja je u pravnu terminologiju uvela pojam nasilja nad ženama, a koju Hrvatska, za razliku od 27 država, među kojima je i 12 država EU-a, nije ratificirala. Treba uvesti standarde, poboljšati zakone, uskladiti ih s međunarodnim dokumentima i prihvatiti opće preporuke te konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena“, rekla je Kučer.

Kad popravimo legislativu, drugi je korak edukacija od prvih razreda osnovne škole, do sudaca, državnih odvjetnika, policije te socijalnih radnika. Problem nasilja nad ženama ne shvaća se dovoljno ozbiljno. Društvo je konzervativno i sve tradicionalnije, a još postoji mišljenje da je to privatna stvar, no nije – javna je stvar”, ocijenila je Mirjana Kučer.

Aktivistkinje udruge “Domine” u institucijama do kojih su došle ostavile su letke na kojima je pisalo “Dobrodošli u Hrvatsku, zemlju u kojoj žene žrtve nasilja nemaju odgovarajuću zaštitu” i “Ratificirajte konvenciju.” Riječ je o kampanji koju ta udruga provodi posljednje četiri godine tražeći ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Comments are closed.