Vox Feminae Platforma, u suradnji s udrugama, inicijativama, pojedinkama i pojedincima, kroz svibanj donosi program koji promiče ideje rodne ravnopravnosti i propituje status žena u društvu kroz diskusije, predavanja, filmove i umjetničke prezentacije. Sve navedeno će se moći pratiti putem online platformi i društvenih mreža.

Neizostavan dio svakog VFF-a program je posvećen strašnim ženama, a ovogodišnje izdanje donosi dva predavanja na tom tragu. U prvom, pod nazivom ‘Strašne žene (n)i spekulativna fikcija’, Milena Benini i Mihaela Marija Perković će nam skrenuti na niz važnih spisateljica znanstvene fantastike. S druge strane, lezbijskom književnošću i važnim autanim spisateljicama bavit će se Jasna Jasna Žmak uz predavanje ‘Strašne lezbe’. Za strašan nastavak tjedna, ovaj program pratite utorcima 5. svibnja i 12. svibnja u 18h!

U vremenu izolacije mnogima od nas knjiga je najbolja prijateljica, stoga je poseban naglasak stavljen na književni program, u okviru kojega će se tijekom festivala ugostiti regionalna skupina „Pobunjene čitateljke koje donose analizu rodne ravnopravnosti na književnom polju pod nazivom ‘Ima li nam broja?’. Dodatno, detaljan pogled na razvoj moderne slovenske queer i lezbijske književnosti donose članice skupine „Four Voices kroz razgovor ‘Lezbijska četvrt’. Program će se odvijati četvrtcima (7. i 14. svibnja) uz moderaciju Antonele Marušić

Umjetnost u dom će se prenijeti putem portala Voxfeminae.net, i to vikendima, kada će biti predstavljene nove produkcije „Kozlića(ove godine uz kamišibaj izvedbu predstave ‘Mačak Džingiskan i Miki Trasi’ nastale po predlošku Vesne Parun), multimedijalne umjetnice Petre Brnardić ‘Tarantula’ te foto izložbu Tee Štokovac ‘InBed’. U suradnji s Kazalištem potlačenih „Pokaz“ tijekom festivala će biti dostupna i feministička poezija potlačenih!

Popratni dio programa uključuje predstavljanje Duginih obitelji, predavanje o uspavankama Katarine Juvančić, domaće kantautorice i online webinar o identitetima kojeg vodi Lejla Talić.

Filmski program također će se odvijati online – a unutar festivalskog intervala ponedjeljkom i petkom bit će dostupna selekciju filmova koji progovaraju o rodnim pitanjima i ulogama. S velikim ponosom organizatorice festivala najavljuju premijeru dokumentarnog filmskog ostvarenja nastalog u produkciji K-zone, a u režiji Ane Opalić i Noe Kraljevića – ‘Želim to i doma’. U njemu, devet LGBTIQ protagonista i protagonistkinja progovara o svojim iskustvima s doživljenim bullyingom, diskriminacijom i nasiljem. Film progovara i o drugim temama kao što su odrastanje, odnos s roditeljima te coming out i posljedično (ne) prihvaćanje okoline.

Diskusijski programi utorkom i četvrtom na temu književnosti odvijaju se u okviru aktualnog projekta ‘Women on Women’ kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova. #creativeeuropeathome. Vizualni identitet ovogodišnjeg festivala potpisuje ilustratorica Klara Rusan Klarxy.

Priču ne objavljujemo odmah i jamčimo Vam anonimnost