Izložba i plesna točka u sklopu kulturno-zabavne manifestacije Dani Alke i Velike gospe te cjelogodišnjeg programa „Žena u Dalmatinskoj zagori“ održat će se 26.srpnja, 2013. godine s početkom u 21.00h na Trgu kralja Tomislava u Sinju. Multimedijalnu izložbu pod nazivom „Iz Cetine Rusalke izašle“ organizira galerija Sikirica iz Sinja, u suradnji s umjetničkom organizacijom Histeria Nova. Kroz multimedijalne sadržaje na izložbi će se predstaviti život žena koje su tradiciji rekle NE.

Program počinje plesnim performansom poznate koreografkinje i plesačice Marije Šćekić, čiji solo nastup nastaje u uskoj suradnji sa lokalnim kulturno – umjetničkim društvima iz Sinja. Koreografija je nastala na bazi nijemog kola – zaštićenog nematerijalnog blaga i kulturne baštine Republike Hrvatske. S jedne strane izložba prati individualne događaje žena, a s druge promjene koje su se događale nakon toga. Izložbom će se prikazati prijelaz od ruralne do urbane žene koja radi u tvornici, u ovom slučaju, Dalmatinci koja i financijski doprinosi obitelji. Riječ je o slojevitoj audio vizualnoj izložbi.

Projekt ‘Žena u Dalmatinskoj zagori’ obuhvatio je opsežno terensko istraživanje, izložbu i plesnu točku. Plesna točka prikazat će teški položaj žene u patrijarhalnoj sredini od njenog rođenja do smrti kroz običaje karakteristične za određena životna razdoblja. Scenski pokret, originalna glazba i kostimografija simbolički će oživjeti i pojedine fragmente Sinjske povijesti kao što su propast značajnih i nekada izuzetno bitnih simbola grada Sinja: Sinjske željeznice (popularne rere) i Dalmatinke – tvornice za preradu konca.

Comments are closed.